perjantai 8. tammikuuta 2010

Arkkitehtuurin hekumaa!

Mikä paljaan materiaalin rehellisyys! Aaah! Mikä avaruudellis-spatiaalinen muodon sinfonia! Mikä taivaita uhmaavan voiman teatteri! Ooooh!

Le Nílin mestarillinen tulkinta oli niin väkevänjykevää, että hänelle myönnettiin Corbusier-säätiön mitali ja valtava apuraha! Taidepiirit olivat haltioissaan taas jälleen kerran...
Taidepiirejä söhryismillään kuohuttava taidemaalari Le Níl on päättänyt laajentaa repertuaariaan. Todellisella monilahjakkaalla taidenerolla ei ole mitään syytä kapseloitua vain yhden taiteenalan sisään! Nyt on ARKKITEHTUURIN aika! Aah.... Le Níloisier...

Seuraavat tarvitaan nerokkaaseen luomistyöhön: Harppi ja viivoittimia. Viivahierarkioita. Geometriaa. Pinnan ja massan dialogia. Teräsbetonia. Viljasiilo Kansasista. Uusi paradigma. Ohjelmajulistus. Rehellisyyttä. Baskeri. Paljon punaviiniä luovuutta kirvoittamaan. Inhimillisyyttä.. tai ei sittenkään. Le Níl on elefantti.

Seuraavat asiat ovat turhia: Teorian väärinymmärtäjät. Homeiset, lahoavat budoaarit. Papukaijaviivain. Maali, krumeluurit ja kikkailu. Valheellisuus. Typerät pienet maan matoset.

LUOMISTYÖ voi alkaa...

5 kommenttia:

 1. Erinomainen postaus. Nyt vasta ehdn tulla kunnolla lukemaan ja monet linkit klikkailemaan. En halunnut missata mitään, koska pidän sekä arkkitehtuurista että elefanteista.

  Teorian väärinymmärtäjät eivät mielestäni ole turhia. Kun he esittävät väärän tulkintansa, oikeinymmärtäjien ymmärrys voi parantua sekä itse teoriaan nähden että siihen nähden että osaavat esittää teoriansa selkeämmin. Väärinymmärtäjien joukko saattaa nimittäin olla laajakin. Wittgenstein sanoi: "Vain yksi oppilaistani on ymmärtänyt minua - ja hänkin väärin!"

  VastaaPoista
 2. Tuo Corbusierin manifesti on todella häiriintynyttä luettavaa. Mies on sekaisin kuin seinäkello ja täysi hirviö. Ötöpesän jengi on nauranut aivan häntä kippurassa. Ötöpesän jengillä kun on melko kieroonkasvanut huumorintaju.

  Mutta kai se Corbusier on hieno ukkeli, jos haluaisi asua sarjatuotantotuulettimessa, teollisuushallissa tahi viljasiilossa. Corbusierissa yhdistyy ihmisviha, kaiken pienen ja herkän vihaaminen, ylimielisyys sekä täydellinen piittaamattomuus tunteista. Maaninen psykopaatti.

  VastaaPoista
 3. Kuulostaa sellaiselta ihmiseltä jonka kohdatessani lähtisin välittömästi vastakkaiseen suuntaan...

  VastaaPoista
 4. Todettakoon, että Le Corbusierin - ja monien muidenkin modernistien arkkitehtuurissa yhdistyy kalseus, kylmäkiskoisuus, raskaus, ahdistavuus ja totalitarismin ihannointi banaaliuteen, viimeistelemättömyyteen, ikävystyttävyyteen ja persoonattomuuteen.

  Less isn't more. Less is bore.

  Modernistisiin rakennuksiin pätee nyrkkisääntö pieni on kaunista - verrataanpa vaikkapa Viljo Revellin Villa Didrichseniä saman arkkitehdin Makkarataloon. Mikä tahansa ihmistä isompi modernistinen rakennus muuttuu hyvin helposti parhaimmillaan ikäväksi ja pahimmillaan silmänsolvaukseksi.

  VastaaPoista
 5. Oikeastaan Ruukinmatruunan Corbusier-aiheinen kirjoitus toimikin tässä Le Nílin inspiraation lähteenä. Le Níl kiittää, Ruukinmatruuna on hieno muusa! :)

  VastaaPoista