tiistai 8. syyskuuta 2009

Vanha-ajattelu epävatsatunto Ingsoc!

Käräjäoikeus kaksoisplushyvä hyväajatustäysi ankkapuhe. Ajatusrikollinen haihdutus Miniluv. Sukurikosajatusrikosvääräajatuspuolustus. Ingsoc.

1 kommentti:

  1. Itseasiassa tuo otsikko menisi uuskielellä "Vanha-ajattelu on epävatsatuntoyhtenevää Ingsociin!" Uuskieli siis noudattaa muodollisesti kieliopin taivutussääntöjä.

    Orwellin uuskielen pohjana on hänen vihamielisyytensä esperanton kieltä kohtaan. Hän joutui tekemisiin Espanjan sisällissodasssa esperantistien kanssa, eikä hän päässyt "sisälle" heidän ajatusmaailmaansa. Niinpä hän suunnitteli uuskielen samanlaiseksi kuin esperanto on.

    Ongelma on siinä, että esperanto - samoin kuin suomen kieli on synteettinen kieli, kun taas englanti on analyyttinen. Uuskieli ei tosiasiallisesti kahlitse ajattelua, vaan se on kuin antaisi dynamiittipötkön rikollisen käteen. Englantia äidinkielenään puhuvalle uuskieli voi tuntua oudolta; suomalainen haltuunottaa sen hyvin nopeasti - tavalla, joka on Isosta Veljestä kaksoisplusepähyvä.

    Ajattelu on kuin joen virta; sen voi padota muttei katkaista. Ja jos virran tielle asetetaan esteitä, se nopeasti löytää uuden uoman kiertoreitiksi.

    VastaaPoista