lauantai 5. maaliskuuta 2011

Elefanttien pedagogiaa

Ötöpesässä ihmetellään monia asioita. Mutusteltiin hyvää päärynäsuklaata Sinisen Niilin johdolla ja pikkufanteiltakin jopa kysyttiin jotain. Tällä kertaa suurta ihmetystä herätti Ruukinmatruunan julkiseksi julistama Tiikeriäidin taistelumanifesti. Miksi kasvattaa pienokaisensa itsekkäiksi ja epäsosiaaliksi? Tiikerithän ovat yksinäisiä otuksia, saalistajia, jotka kouluttavat jälkeläisensä sellaisiksi. Aasiassa on norsujakin. Norsut asuvat porukassa ja tykkäävät toisistaan. Auttavat toisiaan, kun toisella on hätä. Ötöpesän jengin mielestä norsut voisivat opettaa ihmisille hyvinkin paljon.

Millainen olisi elefanttiäiti? Millaisia asioita elefanttiemo opettaisi pienokaisilleen?

Olisivatko ne seuraavia:

Insinööritoiminta

Esi-isien arvostamista

Pienimpien hoitamista

Leikkimistä

Vilpitöntä leikkiä

Ongelmanratkaisua

Hygieniaa....ja siitä nauttimista

Arvostamaan metsiä..ja niiden kasvua

Käsittelemään surua

Käsittelemään aggressioita

...karkaamaan pahoista tilanteista, kun tarve niin vaatii...


Ehkäpä tämä maailma olisi parempi, jos fantit johtaisivat sitä?

8 kommenttia:

 1. Opettamisessa tarvitaan paljon kärsivällisyyttä. Norsuilla on pitkät kärsät ja niinmuodoin varmaan poikkeuksellisessa määrin kärsivällisyyttä. Niistä tulisi takuulla erinomaisia opettajia.

  Yksi asia mikä on opettamisessa ensiarvoisen tärkeä tieto on se että pienokaiset oppivat esimerkin ja mallin avulla helposti, mutta eivät tahdo useinkaan sitten millään oppia läksytyksestä, ohjeistamisesta ja saarnaamisesta.

  VastaaPoista
 2. Ei ole ihmekään, jos ruukinmatruunan lempparilukemistoa ihan pikkuisena oli Babar. Hän haluaa olla omille lapsilleen norsuäiti, ei tiikeriäiti.

  VastaaPoista
 3. Mesikämmen on koulutukseltaan lukion opettaja ja on miettinyt tällaisia juttuja myöskin. Erittäin hyviä kysymyksiä Ötöpesästä!

  Elefanttipedagogiikkaa tarvitaan nykyään enemmän kuin koskaan!

  VastaaPoista
 4. Ötöpesäsässä ollaan hyvin otettuja siitä, että opettajat Kops ja Mesikämmen kommentoivat! On vallan ihmeellistä, miten opettajan persoona voi innostaa! Rehtori Sininen Niili onkin nimennyt Kopsin & Mesikämmenen Heksyylikoulun lehtoreiksi! Opettaminen, jos mikä kysyy taitoa ja persoonallisuutta! Osan opettamisesta ja opetetut taidot voi opettaa, mutta sitä olennaisinta ei....se on jotain sitä mystistä...joko osaa tai ei.

  Ruukinmatruunakin on nimetty aikoinaan Heksyylikoulun lehtoriksi. Miten matematiikka, kemia ja fysiikka saisivatkaan uutta tuulta purjeisiinsa! Intoa ja iloa!

  VastaaPoista
 5. Kiittämme luottamuksesta ja suuresta kunniasta :)

  Ötöpesä puhuu kommentissaan kiinnostavasti opettajuudesta. Hyvässä opettajassa on todellakin jotain selittämätöntä ja määrittelemätöntä.

  VastaaPoista
 6. Mesikämmen kiittää tittelistä! Olisikohan aika perustaa oma Ötökoulu, jossa toimittaisiin elefanttipedagogiikan hengessä? Voitaisiin pistää lukujärjestykseen ihan uusia aineitakin...

  VastaaPoista
 7. Kyllähän tuo koulu on jo olemassa, nimeltään se on Heksyylikoulu. Opetusohjelmaan kuuluvat mm. salatieteet, söhryistinen kuvataide, epämusiikki, puistokemia ja kryptokronologia. Liikuntatunneilla tosin on ikävän paljon kuperkeikkoja. Se on hyvä koulu, sellainen, jossa ei kiusata ketään.

  VastaaPoista
 8. Ai niin! Mesikämmen on selvästi valvonut ihan liikaa yhteen mittaan, kun ei muisti tuon paremmin kulkenut. Pitänee kömpiä vielä hetkeksi talviunille, vaikka Korkeasaaressa lajitoverit jo nousivat unilta.

  VastaaPoista