tiistai 27. lokakuuta 2009

Luther, Sokrates ja Strindberg

Jukka Mallinen puhuu Vihreässä Langassa Lutherista, Strindbergistä ja Sokrateesta. Pastori Palloveikostakin ihan kiinnostavia tyyppejä. Noita kolmea lukiessa on vain pidettävä maltti mielessä ja muistettava konteksti. Ötöpesän teologis-filosofis-kirjallisen kirkkokahvitoimikunnan mielestä esim. regimenttioppi, terve kriittisyys ja toisiakin kunnioittava yksilöllisyys ovat varsin kannatettavia asioita.

Mallinen kunnioittaisi eurooppalaista ajattelua islamisoimalla Euroopan, josta aiheutuisi paljon kaivattua hankausta ja relativismin lisääntymistä. Koska islamilta ei relativismia kuitenkaan voida vaatia, saisimme silti eräänlaista Lutherin, Strindbergin ja Sokrateen ajattelua..

..nimittäin Lutherin juutalaisvihaa, Strindbergin misogyniaa ja valistuneiden itsevaltiaiden hyväätarkoittavaa pakkovaltaa.

"Dogmaattiset yhden totuuden valtakunnat ja totaaliset pelastuskertomukset – jotka eivät halua hyväksyä historian perimmäistä mielettömyyttä ja ironiaa – haastavat länsimaisen epäilyn." -sanoi Jukka Mallinen. Niinpä! Hyvin sanottu! Eikö islamistinen maailmankuva EDUSTAKIN juuri tuota? Epäilyn, vapauden, maallisen ja hengellisen regimentin eron ja kriittisyyden kieltämistä..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti